Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2014 18:08 - Анализ на българската фондова борса към средата на 2014г.
Автор: ivandavidov Категория: Бизнес   
Прочетен: 2114 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.06.2014 18:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Горната графика представя движението на борсовия индекс BGTR30 за последните 6 месеца. Лесно се вижда, че до месец март индексът се е движил нагоре, след което имаме образуван двоен връх (март-април), след което вече три последователни месеца движението на индекса е в посока надолу. Специално последните две седмици бяха много диначмични заради ситуацията в банковия сектор, което също се отрази много негативно за движението на индекса.

Технически погледнато усреднените криви за 10, 30 и 60 дни (червената, зелената и жълтата линия) са подредени в обратен ред като най-отгоре е SMA-60, последвана от SMA-30, а най-отдолу е SMA-10. Това само по себе си е сигнал за агресивно движение в посока надолу, което отдавна вече е факт. Заради начина, по който се изчисляват SMA линиите, SMA-60 в близките няколко седмици най-вероятно ще пробие под SMA-100 (синята линия), което ще подреди всички SMA линии в класически низходящ тренд.

Ситуацията изглежда наистина много песимистична и според мен най-подходящият момент за изход от инвестиции отдавна е минал. Също така графиката поне засега не дава никакви индикации за възстановяване на борсата в близко време. Заради резките движения в посока надолу от последните две седмици е много възможно да видим известно възстановяване, но докато SMA-10 е под SMA-30 (т.е. червената линия е под зелената) е рано да сме оптимисти.

В такъв случай изниква друг въпрос, а именно дали скоро няма да настъпи подходящ момент за нови инвестиции.

image
image

Горната графика показва изменението на индекса BGTR30 за последните 3 години на седмична база. Отново сравнително лесно се вижда, че от средата на 2012г. до март-април 2014г. движението е било в посока нагоре. Нещо повече - от юли 2013г. всички SMA криви (изчислени с бар на седмична база) са подредени в много силен възходящ тренд, който въобще не е приключил, дори след като се отчете сериозният спад от последните 3 месеца. На графиката се вижда как стойността на индекса пробива под SMA-10 и SMA-30, но SMA-10 все още се намира над SMA-30. Това означава, че дългосрочният тренд все още е в сила, а спадът до момента може да се оприличи като по-дълбока корекция. Сериозен повод за притеснение би бил стабилен пробив на SMA-10 под SMA-30, което не е невъзможно да се случи, но такъв пробив би означавал и пропадане на стойносттна на индекса стабилно под SMA-60 (т.е. да има поне два пълни бара, образувани под текущата стойност на SMA-60). 

Към настоящия момент краткосрочната графика за 6 месеца назад показва силно развит тренд в посока надолу, но дългосрочната графика за 3 години назад все още показва индикации за запазен възходящ тренд. Имайки предвид тези данни, моето мнение е, че в близките седмици и месеци можем да станем свидетели и на още по-задълбочен спад, но само при пропадане на BGTR30 под ниво от около 340 пункта имаме повод за наистина сериозни притеснения. Дотогава можем да приемем, че текущото движение е нормална корекция на дългосрочния тренд, което дава възможност за нови инвестиционни възможности.

Ако от комисията за финансов надзор обещаят да не ме глобят за даване на инвестиционни съвети, бих препоръчал на потенциалните инвеститори добре да преценят момента, защото текущата ситуация определено предлага удобен момент за покупки с много големи потенциални бъдещи печалби, но от друга страна съществува риск текущата корекция да се задълбочи, така че инвестиция сега може да се окаже и на сериозна загуба.

За хората, които вече са инвестирали, важи същото - изход сега може да ограничи загубите при евентуално задълбочаване на корекцията, но имайки предвид дълбочината на пропадането от по-краткосрочната графика, може да се окаже, че сме близо до дъното или дори, че вече сме го минали.

Определено ситуацията не е еднозначна и много зависи какви графики и индикатори се гледат. Затова в конкретния случай ми е по-трудно да дам прогноза за развитието на БФБ до края на годината, тъй като краткосрочният и дългосрочният ми анализ взаимно се разминават.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivandavidov
Категория: Бизнес
Прочетен: 208468
Постинги: 27
Коментари: 3
Гласове: 18
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930