Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2014 18:57 - Анализ на българската фондова борса към декември 2014г.
Автор: ivandavidov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1793 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.12.2014 19:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
И така, време е отново да проверим накъде вървят нещата с българската фондова борса.

image

Горната графика покзва движението на индекса BGTR30 за последните 6 месеца. Първото нещо, което прави впечатление, е краткосрочният борсов ефект, който оказа истерията КТБ/ПИБ. Буквално два дни след огромните опашки пред клоновете на ПИБ, борсата буквално се изстреля вертикално нагоре. Затова приемам, че абсолютните дъна от този период са по-скоро изключение.

При това положение движението на борсата е в коридор с долна граница около 400 пункта и горна граница около 430 пункта. Интересното в случая е, че долната граница е тествана за пробив 3(!!!) пъти безуспешно за периода от 6 месеца, който разглеждаме. Това само по себе си показва, че независимо от макроикономическата обстановка (по-специално визирам Русия и Украйна) и финансовото клатене у нас, инвеститорите са склонни да инвестират на тези нива. Отново казвам - изключваме от сметките резките колебания покрай КТБ/ПИБ.

Друг положителен сигнал е зелената вълна от последните няколко дни. Засега нивото на индекса е над всички MA криви, което не се е случвало при предходните две оттласквания нагоре (поне не и толкова рязко). По принцип толкова резки движения почти винаги са последвани от още толкова рязък спад или от странична консолидация. И в двата случая технически погледнато рискът е обоснован, тъй като е много малко вероятно да видим съществен пробив под нивото от 400 пункта, заради вече споменатите 3 издържани проверки на това ниво.

Самите MA криви не подсказват за обръщане на дългата странична консолидация в тренд нагоре. Даже напротив - всички криви са подредени в посока, която подсказва сериозен тренд в посока надолу. Въпреки това, в краткосрочен план по-вероятно е движението да продължи нагоре, тъй като сме сравнително близо до границата от 400 пункта, която вече 3 пъти издържа на опитите да бъде пробита.


image

Горната графика показва седмичното движение на индекса BGTR30 за последните 3 години. В конкретния случай искам да обърна внимание на факта, че за последните 2 години индексът така и не проби под седмичната MA(60), което е положителен сигнал за дългосрочен тренд, който все още е в сила. Също така векторите на дългосрочните MA(60) и MA(100) все още са с посока нагоре и няма индикации в близко време това да се промени.

В един от предичшните си анализи прогнозирах, че ни чака силно понижение предвид факта, че MA(10) проби под MA(30). Вместо това станахме свидетели на странична консолидация, без ясен изглед за тренд. От тази гледна точка анализът ми се оказа верен, че периодът най-малкото не е било подходящо за нови инвестиции.



Тъй като все още сме в процес на странична консолидация и нямаме потвърждение за пробив в която и да било посока, най-разумно е инвеститорите да изчакат и да видят дали индекса в крайна сметка ще пробие трайно над ключовото ниво от 430 пункта. При това положение можем спокойно да предположим, че новата дългосрочна възходяща вълна е започнала.

В обратния случай - ако индексът пробие трайно на ниво под 400 пункта, това е знак, че страничната консолидация преминава в тренд надолу. При този вариант индексът ще пробие и под седмичната MA(60), което е още едно потвърждение за начало на низходящ тренд.


Тагове:   анализ,   BGTR30,   БФБ,   борса,   тренд,   индекс,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivandavidov
Категория: Бизнес
Прочетен: 207722
Постинги: 27
Коментари: 3
Гласове: 18
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031