Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2014 16:27 - Търговия с облигации на БФБ
Автор: ivandavidov Категория: Бизнес   
Прочетен: 5372 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.11.2014 21:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Високите лихви по депозитите вече са в миналото, развръзката с КТБ наближава, част от хората ще получат част от парите си и за пореден път изниква въпросът къде човек може хем да инвестира със сравнително нисък риск, хем да получи сравнително висока доходност.

Депозитите ги изключваме - лихвите по тях вече не са атрактивни.

Акциите също ги изключваме - потенциалните печалби могат да са огромни, но рискът да загубим част от тях е сравнително висок.

Ето едно интересно и малко по-различно предложение - облигации!

Няколко примера за облигации със сравнително висока доходност, в сравнение с текущите лихви по едногодишните депозити:

===   ===   ===

ХОЛДИНГ НОВ ВЕК АД-СОФИЯ


Валута: EUR
Номинал: 500
Мръсна цена: 537.92
Падеж: 15-Дек-2017
Купон: 8.00%
Плащане: един път годишно.


ДЖИ ПИ ЕС КОНТРОЛ ЕАД-СОФИЯ

Валута: EUR
Номинал: 1000
Мръсна цена: 1026.66
Падеж: 10-Яну-2016
Купон: 7.00%
Плащане: два пъти годишно.


НУРТС БЪЛГАРИЯ АД-СОФИЯ

Валута: EUR
Номинал: 1000
Мръсна цена: 1010
Падеж: 27-Сеп-2017
Купон: 6 м. EURIBOR + 5.50%, но не по-малко от 6.00%
Плащане: два пъти годишно.


БЪЛГАРИЯ ПЛАТИНИУМ ГРУП ЕАД-СОФИЯ

Валута: EUR
Номинал: 610
Мръсна цена: 610.47
Падеж: 22-Май-2019
Купон: 3 м. ЕURIBOR + 7.00%
Плащане: четири пъти годишно.

===   ===   ===

Списък с всички търгувани емисии облигации на БФБ може да намерите тук:

Списък на емисиите "Сегмент за облигации"

Харесвате си дадена емисия, копирате борсовия код, пускате го в търсачката най-горе и така ще намерите детайлите за емисията. Може да има и по-лесен начин, но аз така го правя.

Колкото и да рекламират облигациите, че са ликвидни и че пазарът на облигации е пъти по-голям от този на акции, истината е, че облигации се търгуват рядко. Това е първо.

Второ - макар че за търговия на облигации се ползва същата платформа за търговия, която е и за акции, човек трябва много да внимава с цените, защото на нашия пазар цените на облигациите се обявяват по т. нар. "чиста цена", измерена в проценти!

Превеждам - цена 100 означава 100% от номиналната цена, без обаче да се отчита натрупаната, но все още неизплатена лихва. Ако вземем за пример Холдинг Нов Век от горните примери, към днешна дата чиста цена 100 (това са процентите) се равнява на "мръсна цена" 537.92 EUR. Мръсната цена е това, което реално плащаме. Затова не се подвеждайте да купувате "на далавера" облигации с цена 100, които изглеждат 10 пъти по-евтини от номиналната им цена (1000 EUR), защото това число 100 не е реалната цена!

Защо хората са измислили такава сожна система с проценти, чисти цени и мръсни цени? Ами защото всеки ден по облигациите се натрупва лихва за плащане и за хората, които се опитват да търгуват облигации, е много по-удобно да пуснат една поръчка и тя да стои в системата, вместо всеки ден да трият старата поръчка, да преизчисляват колко е натрупаната до момента лихва и след това да пускат нова поръчка. Затова така!

На някои пазари облигациите се търгуват по мръсна цена, а на нашия пазар и ако не се лъжа в САЩ е по чиста цена. Зависи от правилата за търговия на съответния пазар и съответната борса.

Друго предимство на търговията по чиста цена е, че графиките са много по-представителни. При търговия по мръсна цена всеки ден ще имаме плавно повишаване на цената, заради натрупаната лихва, след което при настъпило плащане на графиката ще се види рязък спад до номиналната стойност. И така няколко пъти. Резултатът ще е графика, която изглежда като острие на трион. Отстрани графиката изглежда много волатилна. Същата графика, но по чиста цена ще изглежда като права линия, защото обявената цена е по номинал. Без значение от това, че всеки ден се натрупва нова лихва. И без значение дали е настъпило плащане.

Ако купувате облигации през същата платформа, която ползвате и за търговия на акции, тогава при всяко ново лихвено плащане парите автоматично ще постъпват в сметката ви за търговия на БФБ. Реално процесът не е автоматичен, но от наша страна не се искат никакви допълнителни усилия, за да си получим парите и затова можем да приемем, че това става автоматично.

Изниква един интересен въпрос - ако успея да купя дадена облигация на цена 101 и като мръсна цена съм платил 1010 EUR, кога и по какъв начин ще си получа обратно вложените пари? Вече разбрахме за лихвените плащания, те си идват регулярно по нашата сметка, под формата на лихвени плащания, но сега вече говорим за реалните пари, които сме вложили.

Що се отнася до първоначалната инвестиция, обикновено с последното лихвено плащане се изплаща и тя. Само че човек не получава толкова пари, колкото е платил за облигацията, а получава номиналната цена, която в случая е 1000 EUR.

Затова ако успеете да купите облигации на цена под 100, това може да го считате за "далавера", тъй като накрая ще получите и главница, която се изплаща по номинал (чиста цена 100).

Пример - купили сме облигация на чиста цена 98, която по номинал е 1000 евро. Мръсната цена се пада 980 EUR и за по-лесни сметки приемаме, че току що е минало лихвено плащане и нямаме натрупана лихва, която да прибавим  към мръсната цена. На падеж получаваме натрупаната до момента лихва, както и допълнителни 1000 EUR, тъй като това е номиналната цена на облигацията. На плюс сме от лихвеното плащане, заедно с допълнителни 20 EUR, което е разликата межу цената, която сме платили за облигацията и номиналната цена, по която се извършва плащането на главницата.

Фактът, че главницата се изплаща еднократно, заедно с последното лихвено плащане е нещото, което значително отличава инвестицията в облигации от инвестицията в нормални банкови влогове. При банките, ако желаем да получим парите си, най-често губим натрупаната до момента лихва и си получаваме главницата. При облигациите, обаче, няма такова нещо. Ако искаме да получим парите си по-рано, трябва да продадем облигациите, при което ако сме късметлии, може и да успеем да направим това на цена над 100, което пак е "далавера". Ако пък не сме късметлии, може би пак ще продадем облигациите, но например на цена 95, при което губим 5% от първоначалната инвестиция, но запазваме капитализираната лихва, която сме получили от плащанията до момента. Всичко това го давам само като пример.

Възможно е да има и допълнителни условия в рамките на живота на облигацията. Например част от главницата може да се изплати преди последното плащане, или пък облигациите да са конвертируеми към акции, при което вместо пари, накрая ще получите акции. Затова освен да следите техническите данни за цените, също така не е лошо да четете и сами проспекти за публичното предлагане на облигационната емисия. Там пише всичко.

Забранил съм коментарите тук, затова за въпроси по темата ме търсете във Facebook или LinkedIn.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivandavidov
Категория: Бизнес
Прочетен: 208474
Постинги: 27
Коментари: 3
Гласове: 18
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930